torstai 7. heinäkuuta 2016

Finntriathlon Vierumäki 2016

Alunperin tämän triathlonkisakauden piti startata jo 11.6 Vanajanlinnassa, mutta sairastelujen vuoksi joudun siirtämään kauden avauksen Vierumäelle. Tämä olikin kisana uusi tuttavuus enkä muista aiemmin edes vierailleeni alueella. Luonnollisesti Vierumäki soveltuu kaikenlaiseen urheiluun eikä se tee poikkeusta triathloninkaan kohdalla. Viime vuoden kisaan nähden reitit olivat kokeneet uudistusta ja isoimpana näistä oli uinti kahdessa eri järvessä!


Valmistautuminen

Tähän kauteen ja kisoihin valmistautuminen poikkesi huomattavasti aiemmista vuosista. Aiemmin olen itse hoitanut valmentamiseni, mutta viime syksynä aloitin yhteistyön uuden valmentajani (Mika Martikainen / Murtokohta) kanssa. Treenit muuttuivat kertaheitolla monipuolisemmiksi, kehittävimmiksi sekä selkeän tavoitteellisiksi. Viitteitä kehityksestä onkin tullut jo tässä kevään mittaa, mutta Vierumäellä kehityksen taso pääsisi vasta todelliseen puntariin.


Lähiviikkojen valmistautuminen meni flunssasta paranemisen jälkeen oikein hyvin eikä takapakkeja tullut. Sain tehtyä kovat valmistavat treenit hyvällä sykkeellä ja sitten palauttelu kohti Vierumäkeä sujui suunnitelmien mukaan. Kroppa tuntui olevan iskussa ja hyvin tankattu kisaa varten!

Saavuttiin pelipaikoille jo perjantaina ja ehdin siinä iltasella jo hoitaa ilmoittautumiset pois alta sekä laittaa kisakaluston iskuun seuraavaa päivää varten. Ehdin myös hieman tutustua kisareitteihin ja vaihtoalueeseen. Kisa-aamulle jäi siten enää pyörä katsastus, pussien vienti vaihtoalueelle sekä kisainfo.

Scandic Vierumäki tarjosi kyllä hienot puitteet kisa-ajan majoitukseen!
Pakko piipahtaa toimistolla, vaikka lomalla ollaankin.
Vierumäen "Globen" eli tuttavallisemmin urheiluhalli.
Komea kupolihalli, joka toimi Vierumäen kisan tukikohtana.
Nyssäkät rivissä.
Cervelo ripustettu orrelle odottamaan lenkitystä.

Uinti

Aamu meni nopeasti ja kello olikin yllättäen jo 12.00. Aikaa starttiin oli siis enää 45 minuuttia ja nyt oli aika lähteä kohti kisahallia. Hallilla vetäisin kisa-asun ja märkkärin (puolittain) päälle, pistin antifogit kakkuloihin sekä vein verryttelykamppeet säilytykseen. Siinä porukan kanssa juttua heitellessä meinasi tosissaan tulla jo kiire rantaan, koska ehdin veteen kastautumaan vasta kun kuuluttaja jo pyysi kaikkia nousemaan pois vedestä :) Nooh, ei se ole häpeä olla hidas kisan ulkopuolella. Pääasia, että vauhti on kova paukun jälkeen!

Kello 12.28 ja fiilikset yllättävän rauhalliset.

Tänä vuonna startissa noudatettiin "rolling start"-mallia eli kisaajat sijoittautuvat aikatavoitteensa mukaisesti oikeaan välikköön lähtöryhmässä ja varsinainen suoritusaika lähtisi pyörimään vasta laiturin päässä olevan maton ylitettyä. Tämä takaa rauhallisemman startin sekä väljemmän uinnin jokaiselle eikä hitaampia sattuisi eteen ainakaan niin paljoa. Arvioin, että uisin hyvänä päivänä 1500m avovedessä 26-27min haarukkaan, joten otin paikkani "alle 28min" ryhmän keulilta.

Päivän startti numero 2 järjestäytynyt lähtöä varten.

Lähtö tapahtui aikataulun mukaisesti 12.45. Lähtö oli todella rauhallinen ja itsekin tepastelin kaverin kanssa vieretysten laituria pitkin kaikessa rauhassa kunnes vihdoin oli aika aloittaa oma urakka. Päätin minimoida riskit lasien lentämisestä pois päästä hyppäämällä laiturilta jalat edellä veteen.

Veteen päästyäni päätin hakea rauhassa hyvän, mutta kuitenkin napakan uintitahdin. Sopivalta tuntuva vauhti löytyi melko nopeasti ja ohiteltavia alkoi tulla vastaan. Päättelin, ettei vauhtia kannata pahemmin nostaa ainakaan ennen viimeistä Valkjärven osuutta, jossa voisi vielä tarvittaessa tikistää loppukirit. Matka eteni hyvin, mutta olin onnistunut sähläämään märkkärin niskassa olevan tarran jotenkin vituralleen ja velcro raapi jatkuvasti niskaan. Pari kertaa koitin korjata sitä vauhdista, mutta eipä se siitä kummemmaksi tullut. Ajattelin, että parempi antaa sen olla ja hiertää nahkat rullalle kuin tuhrata aikaa sitä selvitellessä.

Uinti tuntui sujuvan rennolla otteella, mutta kuitenkin vauhdikkaasti. Ohiteltavia riitti aivan loppusuoralle asti, jossa omalle kohdalle sattui uintiosuuden suurin sumppu. Punnersin kuitenkin suman läpi ja laiturille noustessani tsekkasin kellosta ekan kerran aikaa. 26min ja parit sekunnit päälle! Tänään kulkee!

Uinti takana ja mäki rannasta kiivetty juuri ylös. Hauskana yksityiskohtana takanani juoksee viime vuoden Kuopio Triathlonissa niukasti kakkoseksi jäänyt herra :)

T1 ja Pyörä

Uinnin jälkeen 400m matka vaihtoalueelle oli jo oma välietappi sinänsä. Heti rannasta lähti jyrkkä ja pitkähkö nousu kohti Kampusta (Kaskelaa) ja sen jälkeen pätkä suoraa ennen vaihtoaluetta. Tiesin, että T1 on mulla ollut perinteisesti vähän hitaanpuoleinen, joten koitin nyt skarpata tässä. Vaikka se nyt menikin ihan kohtuu hyvin (3:49) niin olisi siitä ehkä vielä pari sekkaa saanut pois.

Pyörän selkään päästyäni pistin heti reisiä peliin. Ajelin aika vauhdikkaasti kapeat siirtymät varsinaiselle tielle (3,5km osuus), joka vei opistolta tielle 140. Alku oli alamäkivoittoista ja sivumyötätuulista. Keskarit oli päälle 41km/h, kun tulin ekalle kääntöpaikalle. Sitten iski todellisuus. Napakka vastatuuli tervehti heti, kun rintamasuunta kääntyi kohti nousuvoittoista etelään suuntautuvaa pätkää. Ketjua sai pitää koko ajan kireellä eikä huilitaukoja paljon tullut tällä osuudella. Eteläpään kääntöpaikan jälkeen meno jälleen muuttui päinvastaiseksi ja pohjoista kohti mentiin parhaillaan päälle 70km/h vauhtia! Hidas vastatuuliosuus piti siis nokittaa aina vähän ylikovalla myötätuulisella alamäkiosuudella. Vaikken mäkisistä reiteistä pahemmin pidäkään, niin mäet tuntuvat olevan kisoissa joskus jopa vahvuus. Ei ole Uuhimäki ja Puijo tullut turhaan tutuksi :)

Kova vastatuuli ja armottomat ylämäet söi jalkoja kuitenkin tasaisen tappavasti ja en aivan pystynyt pitämään yllä tavoitevauhtia. Olosuhteisiin nähden pyöräosuuteen täytyy olla tyytyväinen. Kokonaisaika pyörän päällä oli 1:06:19 (avg 36.1 km/h).

T2 ja Juoksu

Vaihtoon tultaessa oma pyöräpaikka oli hetken hukassa. Onneksi vain hyvin pienen hetken, vaikka ne sekunnit kellon juostessa tuntuvatkin ikuisuudelta. Vaihto meni nopeasti (1:04) ja juoksuun lähdettiin heti vauhdilla.

Sen verran kiire oli vaihtoalueelta pois, etten näköjään ehtinyt edes laseja heittää silmille. Aina ehtii kuitenkin poseerata "hornsit" kuvaajalle merkkinä siitä, että nyt on tekemisen meininkiä!


Vaativa pyöräosuus oli tehnyt tehtävänsä ja juoksu tuntui alusta lähtien pahalle. Jalkoja kiristi, mutta vauhti oli kuitenkin suht kohdallaan (n. 4:00-4:10 min/km tuntumilla). Noin 2,5km jälkeen oikea jalka alkoi taas vihoittelemaan ja se puutui lähes kokonaan. Tämä ei sikäli sen hetkistä vauhtia pudottanut, mutta kovempaakaan ei pystynyt menemään. Tässä vaiheessa aloin jäädä edessä olevien kelkasta. Vedin lippaa alas silmille ja siirsin katseen eteeni kalkkiviivaan, etten tuijottelisi liikaa eteneviin selkiin. Koska kovempaa en pääsisi tällä hetkellä niin päätin olla hetken omissa oloissani ja odotella tunnon palautumista jalkaan.

Eka vitonen takana ja oikea jalka aivan turta. Tästä hetkestä n. 2km myöhemmin oltiin taas menossa mukana.

Heti toisen kierroksen alussa jalkaan alkoi tulla jälleen "särinää" eli tunto alkoi palata. Meno rentoutui välittömästi ja vauhti alkoi nousta. Taas oltiin takaisin haastamassa muita! Aloin vähitellen saavuttaa karkuun päässeitä ja noin 7km kohdalla olinkin jo edellä. Vauhdin lisäys aiheutti orastavia krampinalkuja oikeassa etu- ja sisäreidessä, mutta toivoin etteivät ne menisi siitä pahemmiksi. Huomasin vauhtini olevan riittävä, joten säästin viimeisiä paukkuja loppusuoralle. Urheilukentälle tultaessa eroa takana tulevaan oli jo sen verran turvallisesti ettei tarvinnut radalla enää vetää tönkköjalkasprinttiä. Maaliin tultaessa (aika 2:18:12) kaikki paukut oli varmasti käytetty ja tuloksena oman sarjan (M35-39) pronssia!

Maalisuora, jossa matkaa neloseen oli jo sen verran turvallisesti, ettei tarvinnut spurtteja ottaa (ainakaan tietoisesti). Garminin mukaan viimeiset sadat metrit oli kisan nopeimmat :)

Isi ja kaksi Vierumäen kovaäänisintä kannustajaa :)
Sytän
Palautetta

Finntriathlonille jälleen iso hansikas loistavista järjestelyistä! On aina mukavaa tulla kisaamaan, kun ei tarvitse miettiä toimiiko homma vai ei. Tämä oli eka kerta itselläni Vierumäellä kisaamassa, mutta voin sanoa jo yhden kerran kokemuksella, että uinti kahdessa järvessä toimii varmasti paremmin kuin aiempi malli. Tähän kun vielä yhdistettiin rolling startti, niin kylläpä sujui jouheasti! Pyöräreitiltä voisi puolestaan tasoittaa mäet ensi vuodeksi ;) Tiellä 140 pinta oli todella hyvä ajaa, mutta 3,5km:n siirtymäpätkää oli paikkailtu senkin edestä. Ilmeisesti myös junaradan ylitys aiheutti ongelmia (höyryjunan aikataulujen sattuminen kisojen kanssa päällekkäin). Juoksureitti puolestaan oli hyvä sekoitus erilaista alustaa. Hyvin merkattua reittiä oli selkeä juosta.

Scandic Vierumäelle lähtee myös pullea plussa hyvästä palvelusta, ruuasta sekä laadukkaasta majoituksesta. Suosittelen!

Kiitokset:

-Kannustusjoukot, josta lähti yllättävän kova meteli reitin varrella :D Tästä saa aina voimaa!
-Mika Martikainen / Murtokohta. Iso kiitos tähän astisesta yhteistyöstä! Eteenpäin on tultu :)
-Henri Huttunen / Onnisport. Kisa-asut, sekä tuotteet lihasten huoltoon ja palautumiseen!
-Valokuvaajille / Videokuvaajille iso kiitos
-Finntriathlon. Kun homma toimii, niin se toimii!

Ei kommentteja: