sunnuntai 29. marraskuuta 2009

Leffaa ja lukemista

The Great race - Suuri kilpa-ajo

Ohukaisen ja paksukaisen (Stan Laurel & Oliver Hardy) muistolle tehty elokuva on Blake Edwardsin mestaritekele vuodelta 1965. Olen katsonut kyseisen elokuvan varmasti kohta parikymmentä kertaa elämäni aikana ja päätin katsoa sen taas, koska Sari ei sitä ollut vielä nähnyt.

Elokuva kertoo siis autokisasta, joka starttaa New Yorkista ja päättyy Pariisiin. Pahimmat kilpakumppanit Leslie (Tony Curtis) ja Professor Fate (Jack Lemmon) sotkeutuvat matkan varrella kaikenlaisiin hankaluuksiin...jääkarhuista kuninkaan kruunajaisiin. Lisäksi kisaan mukaan ängännyt viehättävä reportteri Maggie Dubois (Natalie Wood) lokkeilee vuorotellen miesten tiimeissä, koska hänen autonsa levisi jo kisan alkumetreillä. Määrätietoinen nainen kuitenkin on päättänyt selvitä kisan loppuun keinoja kaihtamatta. Sivurooleissa nähdään myös nuori "Columbo" eli Peter Falk, joka näyttelee Professor apupoikaa Maxia. Oleellinen hahmo elokuvassa on myös Leslien kalju ja karski mekaanikko Hezekiah, jota näyttelee Keenan Wynn. 2h 33min kestävä elokuva on viihdyttävä alusta loppuun ja sopii kaikille perheen silmäpareille.

Elokuva oli oman aikakautensa kalleimpia tekeleitä. Budjetti oli 8 miljoona dollaria, joka nykyrahassa vastaa n. 53 miljoonaa dollaria. Jos et ole kyseistä elokuvaa vielä nähnyt, niin suosittelen ehdottomasti katsomaan!


Leslie, Maggie ja Professor Fate Pariisissa.


Yksi elokuvan kiintopisteistä on proffan Hannibal 8, josta löytyy kaikki herkut nosturista tykkiin. Warner Brosin rakennuttama auto on käsintehty ja kustannukset olivat 150000 Dollaria (n. 1000000 dollaria nykyrahassa).
Autosta löytyy Corsairin 6-sylinterinen mylly ja 3-lovinen manuaalivaihteisto. Kaikki neljä takapyörää ovat vetäviä (ketjuvälitteisiä). Todellinen taidonnäyte!


Jack Lemmonin toinen rooli oli hauskan kännisen Potsdorfin kruununperillisen osa. Leslien vasemmalla puolella oleva kalju viiksekäs mies on luottomekaanikko Hezekiah.


Professor Fate ja Max.


Marilyn Manson - Helvettiin ja takaisin

Tuli taas lukaistua yksi musiikkimaailman nide lisää ja tällä kertaa valitsin luettavaksi poikkeuksellisesti sellaisen henkilön, jonka musaa ei kovinkaan paljon ole tullut kuunneltua.

Tämä on Neil Straussin ja Marilyn Mansonin (Brian Warner) työstämä teos, joka raottaa ovea Brianin elämään sekä bändiin. Ujo kristillinen pikkupoika on kokenut elämänsä varrella melkoisen muodonmuutoksen hämmennystä aiheuttavaksi persoonaksi. Kirja oli mielenkiintoista luettavaa ja pidin varsinkin siitä, että kohdehenkilö kertoo pääosin itse tapahtumista ja elämästään eikä joku muu kirjailija. Brian mietiskelee syitä ja seurauksia tapahtumista elämässään ja niiden vaikutusta siihen miten hän on kasvanut sellaiseksi kuin on. Kirja on tosiaankin K18-matskua ja voi olla melkoisen häkellyttävää luettavaa. Sanoja ei säästellä eikä varsinkaan kaunistella. Jos haluat lukea "hieman" erilaisen tarinan, niin tässäpä on kirjasi.

2 kommenttia:

vv kirjoitti...

toi oliski sit toinen kirja musiikkimaailman kirjalistaan mikä pitäs lukee läpi... toinen olis Nikki Sixxin(Mötley Crüe) Heroin Diaries

Oskari- kirjoitti...

Toi Heroin Diaries vaikutti kyllä mielenkiintoiselta, kun sitä selailin pikaisesti kaupassa. Ehdottomasti tulee joskus luettua. Tällä hetkellä työn alla on Kiss - Maskin takaa, joka on ollut vanhalle Kiss-fanille erittäin mielekäs :)