tiistai 30. joulukuuta 2014

Ilotulitusten valokuvaaminen

Vuodenvaihde lähestyy!

Huomenna sitä jo paukutellaankin raketteja ja valmistaudutaan ottamaan uusi vuosi vastaan! Jos meinasit pitää kädessäsi brenkkupullon lisäksi myös kameraa, niin nyt on hyvä pistää muutama tipsi korvan taakse ilotulitusten kuvaamista varten. Tässäpä pari vinkkiä satunnaisessa arvojärjestyksessä.

1. Jalusta

Vaikka arvojärjestys vinkeissä onkin satunnaista, niin tärkein ensin. KUVAA TUELTA. Olkoon se sitten jalusta, kaide, reppu, auton katto tai mikä vaan mihin saat kamerasi asemoitua. Jalusta nyt kuitenkin lienee se fiksuin ja helpoin vaihtoehto. Tämä siksi, että hyvän ilotulitevalokuvan ottamiseksi joudutaan käyttämään hieman pidempää valotusaikaa.  Kamera vaatii tukea ettei ympäristöstä ja raketin valojuovista tule vauhdikkaan psykedeelisen heilahtaneita.

2. Kaukolaukaisin

Käytä kaukolaukaisinta. Mieluiten IR-laukaisin, jotta voit olla täysin kamerasta irti. Voit toki pelailla kameran oman aikalaukaisunkin kanssa, mutta sen käyttö ei ole tietenkään niin tarkkaa kuin kaukolaukaisimen käyttö.

3. Rajaus

Mieti etukäteen miten haluat rajata kuvasi. Haluatko, että kuvissa näkyy muutakin kuin tiukasti rajattu ilotulitteen tekemä valomuoto vai haluatko enemmän kaupunkia / ympäristöä kuvaan? Tämä tietysti vaikuttaa siten myös linssin valintaan. Laajis vai kenties joku prime? Mieti myös onko kuvauspaikka parempi vaaka- vai pystykuvalle. Jos vain mahdollista, niin käy tsekkaamassa itsellesi parhaat kuvauspaikat jo etukäteen. Mitä vähemmän säätöä kuvaushetkellä, niin sitä enemmän ehdit itsekin fiilistellä ilotulitusta. Toki nopeat kuvaajat vaihtavat kuvakulmat, linssit ja setit lennosta toiseen ;)

4. Manuaaliasetukset ja -tarkennus

Käytä manuaaliasetuksia sekä -tarkennusta. Manuaaliasetuksilla kamera ei heittele koko ajan eri asetuksia joka kuvaan. Pysyt itse kärryillä missä mennään ja mihin suuntaan asetukset vaativat säätöä. Tarkennus on hyvä laittaa myös kohdalleen (usein äärettömään) manuaalisesti, koska kun käytät kuitenkin suhteellisen pientä aukkoa / kamera on jalustalla / rajaus pysyy samana, niin et tarvitse tarkentaa erikseen jokaista laukausta. Tarkista myös tarkennus aina välillä zoomaamalla valmista kuvaa takanäytöllä. Pimeässä on helppo tarkentaa väärin. Tarkennus voi myös muuttua helposti, varsinkin zoom-objektiivilla rajausta muutettaessa.

5. Aukko

Moni usein luulee, että koska ilotulitus tapahtuu illalla eli pimeällä niin silloin tarvitsisi valovoimaisemman linssin. Näyttävä ilotulitus (en puhu siis mistään kissanpieruista) on voimakkaasti valaiseva, joten usein aukko kannattaa valita f8-f16 väliltä. Tietysti tässäkin kannattaa testata mikä toimii parhaiten. Joskus isompikin aukko voi toimia paremmin.

6. Suljinaika

Suljinaika näyttelee tässä tapauksessa suurempaa roolia kuin aukko ja sen kohdalleen saaminen vaatii yleensä testaamista. Melkeinpä suosittelisin laittamaan kameran BULB-modelle ja painamaan laukaisimen pohjaan juuri hetkeä ennen kuin raketti räjähtää ja pitämään sen pohjassa ehkäpä 2-4s sekuntia, jolloin/tai/kun kuvio on muodostunut. Houkutus pitää suljinta auki pitempään voi olla suuri pimeän ympäristön vuoksi, mutta ilotulitteiden kirkkaan valon vuoksi ne vain ylivalottuvat ja menevät mössöksi. Voit myös testailla suljinajan säätöä portaittain manuaaliasetuksilla.

7. Herkkyys (ISO)

Kovin suurta herkkyyttä ei tarvitse käyttää, vaan ISO100-200 riittää vallan mainiosti.

8. Testaa, tarkasta, testaa, tarkasta

Muista tsekata koko kuvausten ajan minkälaista jälkeä saat aikaiseksi. Yleensä lopuksi pistetään taivaalle ne isoimmat raketit, joka tarkoittaa kirkkaampaa valoa. Tässä vaiheessa on hyvä laittaa esim. aukkoa pienemmälle, jotta saat nekin ikuistettua hienosti.

Siinäpä ne. Kuvauksellista ja turvallista vuoden vaihdetta kaikille :)




Ei kommentteja: