sunnuntai 12. elokuuta 2012

Kuopio Triathlon 2012

Pienestä pojan koltiaisesta lähtien on tullut kisattua vaikka sun missä lajissa, mutta triathloniin ei ole tullut koskaan eksyttyä. Kertapa se on ensimmäinenkin ja Kuopion Triathlon 2012 (11.8.2012) on lajin ensimmäinen kisa johon allekirjoittanut osallistuu. Tosin vieläkään ei voi sanoa itseään kuin 1/3-triathlonistiksi, koska kyseessä on joukkuekisa. :)

Sponsorin mukaan nimetyssä "Scorpion Bikes 2"-tiimissä kisasi kolme sankaria.
Juha Kuosmanen, Uinti (1500m)
Olli Jäntti, Pyöräily (40km)
Jussi Mynttinen, Juoksu (10km)

Uinti- ja juoksureitit
Pyöräilyreitti

Valmistautuminen:
Tätä kisaa ajatellen treenasin pyöräilyä pelkästään maantietä ajamalla ja jätin suosiolla maastopyöräilyt myöhemmäksi. (Tosin BeOne on vieläkin jarrurempassa varastossa, joten siitä ei pahemmin työkaluksi vielä ole.) Koitin pitää treenilenkit noin 40km mittaisina, jotta saisi hieman tuntumaa siitä minkälaista vauhtia kroppa antaa pitää yllä tuon matkan ajan.

Treenivälineeksi vaihtunut Radon R1 4.0 on aiempaan kalustoon verrattuna paljon enemmän kisapeli, joka korostuu ajoasennon aggressiivisuutana. Sain jo ajettua sillä selkäni kipeäksi ennen kuin oikeat säädöt / ajoasento alkoivat löytyä kohdalleen. Muutin myös hieman pyörän kokoonpanoa kisaa varten. Tankoon ruuvattiin aika-ajokahvat, alle heitettiin Dura-acen hiilikuitukiekot (1380). Sitten eikun pastaa + marjapiirakoita ääntä kohti ja odottelemaan kisapäivää.

Kisaa varten tuunattu Radon.
Tavoitteet:

Ensisijaisena tavoitteena oli päästä kunnialla maaliin ja toissijaisena tavoitteena oli päihittää Joroisten joukkueet. Veikkasin itse, että hyvällä ajolla saisin hoidettua pyöräosuuden aikaan 1.12.00.

Herra numero 517.

Kisan kulku:

Lähtölaukaus pamahti lauantaiaamuna kello 9.00 ja Juha säntäsi muiden uimarien seassa kohti ensimmäistä poijua. Veden lämpötila oli pirteät 17.5´C, joten viimeistään veteen juostessa karisi aamu-unisimmiltakin uimareilta unihiekat silmistä. Uimareiden päivätyönä oli uida kaksi kertaa 750m lenkki ja käydä kierrosten välissä kääntymässä rannalla. Noin 9.25 aloin vetämään pyöräilykenkiä jalkaan ja otin yhden geelin antamaan virtaa heti starttiin.


Juha hoiti osuutensta aikaan 32.16 ja juoksi vaihtopaikalle, jossa suoritettiin pikainen chipin vaihto. Uinnin jälkeen sijoituksemme oli 5/8 ja Joroisten tiimit olivat saaneet tässä vaiheessa jo hieman etumatkaa. Ajaminen kulki alusta alkaen hyvin ja sainkin herrat kiinni toisen kierroksen aikana. Koitin pitää kadenssin mahdollisimman tasaisena ja olla repimättä turhia. Tilaa oli paikoittain todella vähän ja mutkat piti ajaa tarkasti, että tule kolaroitua. Peesikielto oli voimassa ja reittivalvojat huomauttelivat vähän väliä kisaajia jättämään riittävästi väliä toisiinsa. Suorilla sai tehdä töitä, että kesti muiden vauhdissa, mutta ylämäissä sain kurottua aina hieman etumatkaa. Maastopyöräilyn ylämäkitreenit alkaa siis tuottaa tulosta :) Keli oli nopea (14'C ja tuuleton) ja pystyin pitämään vähän kovempaa vauhtia kuin mitä oli ajatellut. Viimeiselle kierrokselle lähdettyäni otin yhden geelin, että saisin puristettua reisistä kaiken tehon irti. Vaikka voimia tuntui olevan vielä pieneen loppukiriin, niin reisissä/pohkeissa alkoi tuntumaan jo pientä nykimistä.

Loppukiritys sujui kuitenkin hyvin ja 40 kilometriä taittui aikaan 1.06.51, joka yllätti todella positiivisesti. Siitä kun miinustaa vaihtoon menneen ajan (1-2min), niin keskarit nousee yli 36km/h. Extravauhti tuntuikin korventavan mukavasti keuhkoputkea ja ääni olikin kateissa hetken aikaa oman osuuden jälkeen. Chipin vaihdon jälkeen Jussi pääsi ankkuroimaan juoksuosuutta. Tässä vaiheessa oltiin noustu jo toiseksi! Jussilla kulki juoksuaskel hyvin ja kymppi taittui tasan 44 minuuttiin. Kakkossija säilyi maaliviivalle asti ja Team Scorpion Bikes 2 pääsi podiumille!


Fitnesspeukku ja mitalihymy :)

Mietteet ja palautteet

Kisa oli hyvin järjestetty ja homma toimi niinkuin pitikin. Vaihtoalueella ja reiteillä merkinnät olivat selkeät. Ymmärrän toki, että kilpailu halutaan tuoda lähelle katsojia, mutta pyöräilyreitin sijoitus kaupunkialueelle ei ole ajatuksena ihan paras mahdollinen. Mielummin olisin itse halunnut ajaa ehkä mielummin yhden pitemmän kierroksen kuin neljä lyhyttä. Näihin puitteisiin sijoitettuna pyöräilyreitti oli kuitenkin melko onnistunut.

Miinukset:

-Useat jyrkät käännökset pyöräilyreitillä (Yhdeksän 90 asteen mutkaa sekä yksi 180 asteen käännös per kierros.)
-Kaupunkialueella ongelmana on varsinkin sadekelillä suojateiden maalaukset mutkissa. Ovat muuten todella liukkaita! Tästä ei kuitenkaan nyt kuivalla kelillä ollut haittaa.
-Saaristokadun mukulakivipätkät. Näissä kohdissa meinasi kolista yhden kerran kovaa, mutta onneksi säilyttiin pystyssä. Lisäksi mukulakivien aiheuttama tärinä ravistelee pyöristä juomapullot sun muut tykötarpeet pitkin tietä. Tosin näihin varusteiden väistelyihin reitillä on tottunut jo Tahkolla :)

Plussat:

-Puutteinensakin pyöräilyreitti oli viihdyttävä myös kuskille. Kaunista maisemaa ja kaupungin vilinää. Oli hieno kokemus ajaa kisaa vaihteeksi kaupunkireitillä.
-Buffi ja tuotepalkinnot.
-Tapahtuman läheisyys.
-Järjestäjien toiminta ja liikenteen ohjaus.

Kiitokset vielä omalle perheelle ja ystäville tsemppauksesta, sponsorille sponsoroinnista sekä kiitos loistaville tiimikamuille! :)

www.scorpionstore.net
kuopiotriathlon.sporttisaitti.com

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä fillariosuusaika.

Sitten eikun tähtäimeksi 20.7.2013 ja Joroisten 30v. juhlakisa! t. jere

Oskari- kirjoitti...

Kiitokset :) Saa nähdä jos sitä vaikka eksyisi ensi kesänä myös Joroisiin kisaamaan.