Rengassalama on mielenkiintoinen kapistus salamavalaistuksen ihmeellisessä maailmassa. Kyseinen keksintö juontaa juurensa jopa vuoteen 1952 saakka. Rengassalaman kehitti Lester A . Dine ja sitä käytettiin alunperin hammasten kuvaamiseen. Lähikuvauksessa rengassalaman valo antaa kuvattavalle kohteelle tasaisen valon joka suunnasta sekä pehmeät varjot ja siksipä se olikin omiaan leegojen kuvauksessa. Nykyään sitä käytetään enemmän mm. henkilökuvauksessa (potretit, muotikuvaus jne...). Sen tärkein tehtävä tuolla saralla on toimia täytevalona. Muista suunnista kohteeseen tulevien valojen aiheuttamia varjoja pystytään siis rengassalaman avulla täyttämään hyvin ja sen itse muodostamat varjot ovat heikkoja.
Itse olen moisesta kapineesta haaveillut jo pitkään, mutta aina on hinta saanut kitupiikin katseen kääntymään muualle. Markkinoilla on ollutkin jo jonkun aikaa rengassalama-adaptereja, joissa itsessään ei ole valonlähdettä, vaan ne asetetaan kameran lisäsalamaan. Erilaisia adapterimalleja katsellessani löysin useamman tee-se-itse-keskustelun aiheesta ja sisäinen MacGyver heräsi oitis!
Tein muutaman eri mallisen (melko heppoisen) rengassalama-adapterin, jotka toimivat itseasiassa melko hyvin. Ne olivat vaan esteettisesti niin kauheita "sätöksiä" ettei kukaan itseään kunnioittava valokuvaaja olisi esitellyt niitä julkisesti :) Löysin kuitenkin erään kuvaajan tekemän version omasta rengassalamastaan ja kerrankin tee-se-itse-adapteri näytti hyvältä! Ei muuta kuin tarvikkeita ostamaan.
Tarvikkeet ja välineet:
1 kpl Teräskulho (ikea)
1 kpl Alumiininen ilmastointiputki (K-Rauta)
1 pkt Kemiallista metallia (Minimani)
1 kpl Valkoista, läpikuultavaa muovia (Hyötyhalli)
1 prk Mattamusta spraymaali (Robin Hood)
3 kpl Metallikisko (Hyötyhalli)
Nippusiteitä
ruuveja + muttereita
Pehmustetta
Dremel(+miljoona vaihtopäätä), Peltisakset, puukko,räikkä+hylsysarja, ruuvimeisseli, vasara, viila ja mitta.
Ja sitten sorvin ääreen!
Vaihe 1: Reikä keskiputkea varten
Teräskulhon pohjaan tein reiän peltisaksilla. Sen verran työläs homma oli, että seuraavia vaiheita varten hommasin suosiolla Dremelin.
Vaihe 2: Putken liittäminen kupuun
Kemiallisella metallilla on näppärä liittää toisiinsa kaksi hankalasti/mahdottomasti liitettävää kappaletta. Kuivunut tahna on niin kovaa, että siihen voi tehdä vaikka kierteet. Levitin tahnan sormella (kumihanskat kädessä) pariin kertaan, jotta sain saumaan riittävästi paksuutta. Hioin ensin karkealla enimmät pois ja sitten lopuksi siloittelin sauman hienommalla paperilla.
Vaihe 3: Reiän teko salamaa varten
Tein paperista sabluunan joka vastasi mitoiltaan Canon Speedliten välähdyspäätä. Tsekkasin oikean paikan mitan avulla, asetin sabluunan paikalleen ja piirsin tussilla leikkausviivat. Sitten vaan Dremel laulamaan.
Vaihe 4: Maalaus
Käytin maalaamiseen mustaa mattasprayta. Pinnat maalasin kolmeen kertaan (15min kuivumisvälit) ja sitten loppukuivatukseen varasin reilun vuorokauden. Putken sisäosa on muistettava myös maalata, että saadaan vähennettyä putken sisäpinnan heijastavuutta. Adapteri toimii samalla myös loistavana vastavalosuojana.
Vaihe 5. Diffuuseri
Piirsin muoviin leikkausviivat ja sitten "Dremelöin" kappaleen irti. Viimeistelin reunat terävällä puukolla sekä hiomapaperilla. Diffuuseri on mitoiltaan niin napakka ettei se tarvitse välttämättä muita kiinnityksiä pitämään sitä paikallaan. Halutessaan voi laittaa esim. teipin palat reunoihin tueksi. Ajattelin kuitenkin vielä tehdä sekä metallikupuun että muoviin rei'ät, jotta Diffuuserin voi sitten kiinnittää esim. nippusiteillä tmv.
Vaihe 6: Metallituki ja loppusilaukset
Metallikiskona käytin samaa sinkittyä profiilia, jota käytetään mm. kukkalaatikoiden tukena ikkunalaudoilla. Metallituki koostuu kolmesta kulmaan taitetusta metallikiskon pätkästä, jotka liitin yhteen pultti-mutteriliitoksilla. Metallituki on rakenteensa vuoksi helposti säädettävissä esim. kun käytetään eri mittaisia salamoita. Rengassalama-adapteri tulee myös kiskoon kiinni pultti-mutteri-liitoksella. Salaman kiinnitys metallitukeen sekä koko härpäkkeen kiinnitys kameraan tapahtuu 1/4" 20 pulteilla. Kameran pohjaa vasten tulevaan osaan laitoin pehmustepalat.
Valmista tuli!
Sitten muutama testikuva:
1 kommentti:
MacGyver-kunniakirja myönnetty!
Lähetä kommentti