perjantai 25. elokuuta 2017

Varkaus Puolikas 2017

Valmistautuminen

Jalkavamman jälkeen takaraivossa kolkutteli eniten juoksukunnon tilanne. Kun pääsin taas kuuden viikon paussin jälkeen juoksemaan niin koutsi-Mika sorvasi treeniohjelmaa sille mallille, että saataisiin muutettua hidas könkkäävä askellus pikaisesti juoksua näyttävälle tekemiselle. Haastavaksi tilanteen teki tietysti se, että kisakausi oli aluillaan, aikaa kuntoutua oli suht vähän, kovaa pitäisi treenata ja varvasta pitäisi edelleen varoa. Treenit menivät aluksi vielä varmuuden vuoksi varvas teipattuna ja osittain särkylääkkeidenkin avulla. Aluksi haastetta oli saada huonoksi mennyt askellus paremmaksi ja lisätä juoksuvauhtia. Onneksi takapakkeja ei tullut ja treenit alkoivat kulkemaan paremmin ja paremmin. Omituisia rasituskipuja kuitenkin tuntui toispuoleisesti kehossa. Vaikka mielestään sitä varasi jalalle jo täydellä painolla ja juoksi olevinaan tasapainoisesti niin jotainhan siellä vielä mätti. Noh, eiköhän se fiksulla treenillä ja hyvällä lihashuollolla ala asettumaan.

Hieman itsenikin yllättäen päätinkin aloittaa kisakauteni juoksukisalla Varkaus Puolikkaalla 10.6. Jo varpaan vuoksi en kuvitellut todellakaan kisaavani kauden alkuun puhtaasti juoksemalla. Varvas kuitenkin parani sen verran hyvin, että sain tehtyä hyvää treeniä riittävästi pohjille ennen tätä kisaa.

Suomen kesä on jälleen näyttänyt kylmää ja kosteaa huumoriaan piiskaamalla taivaalta alas jos vaikka minkälaista märkää tavaraa. Jos ei vettä, niin tokihan sitä nyt voi kesäkuussa vielä lunta vähän tupsauttaa. Koska kauden avaus oli tarkoitus tehdä Savossa, niin en ollut lainkaan huolissani. Savoon on aina tilattu kisapäiviksi hyvät kelit...paitsi viime vuonna Joroisissa. No, ei nyt muistella enää sitä. Kuinka ollakaan kisapäivän lähestyessä alkoi säätiedotuksiin ilmaantumaan pilvien ja vesipisaroiden tilalle auringon mollukkaa ja jopa yli +20´C lämpöasteita!

Kisa


Kisapäivänä aurinko tosiaan paistoi aamusta alkaen! Saavuin Päiviönsaareen jo hyvissä ajoin, jotta ennätin tehdä riittävät alkuverryttelyt pohjille. Olo tuntui hyvältä ja jos mitään ihmeellistä ei sattuisi kisassa niin tavoiteaika 1:27:xx olisi varsin mahdollinen. Suunnitelma kisaa oli hyvin yksinkertainen. Kun hyvät lämmöt oli otettu jo pohjille, niin ajattelin nostaa heti paukusta vauhdin vähintään 4:00- 4:10/km välimaastoon ja (koittaa) pitää sen siinä tasaisesti koko kisan ajan sen kummempaa repimättä.

Kellon lyödessä 12:00 päästiin sitten matkaan! Vauhti oli suunnitelman mukaisesti heti vauhdikasta. Ekan kilometri meni hieman kovempaa, mutta sitten vauhti tasaantui. Juoksu tuntui hyvältä. Vatuskin hiekkatienousussa piti vähän irvistää, mutta Osmajoentielle päästessä olo tasoittui nopeasti. Loput ekasta kierroksesta tultiin hyvällä jalalla Päikkäriin. Puoliaika näytti 42:33, joten tässähän oltiin jopa ennätysvauhdissa! Nappaisin yhden geelin tokan kierroksen alkuun, jotta paukkuja riittäisi vielä toiselle puolikkaalle.

Hyvä keli, hyvä fiilis :) Kilsat taittui vauhdikkaasti ja rantasuoralla heiteltiin kannustusjoukkkojen kanssa vitosia!

Toisella kierroksella vauhti pysyi edelleen yllä, mutta keskisykkeiden ollessa yli 170 alkoi kropassa jo vähän tuntua. Matka eteni kuitenkin hyvin. Ekan kierroksen tapaan Vatuskin nousi tuntui yhtä pahalta. Sen selätettyäni päätin laittaa pökköä pesään ja loppumatkan reilusta kolmen kilometristä jokainen kellottui joko tasan neljään minuuttiin tai alle. Loppukirin jälkeen jalat oli tyhjät ja kaikki jäi matkalle. Se näkyi myös loppuajassa (1:25:34), joka oli oma ennätys puolimaratonilla! Sen lisäksi kotiin viemisiksi tuli kilpasarjan hopeaa :) Voittajalle hävisin lopulta vain 46 sekuntia. Enpä olisi todellakaan uskonut vielä reilu kuukausi takaperin pääseväni heti kauden ekaan kisaan ennätysjuoksukuntoon! Kaikkea voi näköjään tapahtua, kun motivaatio on kohdallaan ja treenaaminen on fiksua.

Nämä pienet kannustajat pitivät jälleen ääntä reitin varrella ihan kiitettävästi :)


Kisan jälkeiset mietteet ja kiitokset sanat

Tämän kisan onnistumisen avain löytyy ehdottomasti vauhdinjaosta. Tässäpä vielä kisan kilometriajat jaoteltuna:

3:54 - 4:00 - 3:59 - 4:03 - 4:07 - 4:03 - 4:09 - 4:07 - 3:57 - 4:02 - 4:00 - 3:57 - 4:04 - 4:06 - 4:07 - 4:02 - 4:10 - 4:17 - 3:58 - 3:59 - 4:00 - 3:18 (Viimeinen 100m)

Vaikka kisa meni varpaan osalta hyvin eikä kipua ollut häiritsevästi, niin illalla se muistutti lähinnä  oliivia. Pysyi se kuitenkin kiinni, joten ehkä se kestää mukana muissakin kesän karkeloissa :D

Kiitokset jälleen kisan järjestäjille! Varkauden reitti on todettu aiemminkin hyväksi ja sitä se oli jälleen. Kaupungissa kiertävä reitti on myös varsin katsojaystävällinen. Huolto toimi reitin varrella mallikkaasti ja järjestelyt olivat muutoinkin erinomaiset. Ilopisara myös toimii hyvänä kisakeskuksena ja uintimahdollisuus kisan jälkeen on todella hyvä juttu. Kisaruokailut hoituvat myös kätevästi uimahallin välittömässä läheisyydessä olevassa Ravintola Tyyskänhovissa. Kokonaisuutena siis erinomainen paketti.

Kausi on nyt siis avattu! Jatketaan treenejä ja tavataan jälleen viivalla :)

Kiitokset kotijoukoille kannustuksesta, sekä myös koutsille (Mika Martikainen) askelmerkkien kohdalleen asettamisesta :)


Ei kommentteja: